LCBO Courtice

LCBO Courtice

Client
LCBO

Architect
IBI Group

Project Completion
February 2015

 

Description
Interior Fit-up of new LCBO store including interior partitions, flooring, painting, millwork, walk-in cooler, THC Unit, new signage, washrooms, mechanical and electrical work. This LCBO store is the first in Courtice, Ontario.

LCBO Whitby Distribution Centre Mezzanine Expansion

LCBO Whitby Distribution Centre Mezzanine Expansion

Client
Liquor Control Board of Ontario

Architect
Barry Bryan & Associates (1991) Ltd.

Project Completion 
November 2011

 

Description
The project included working around daily operations, the scope of work included concrete cutting and installing new footings for the structural steel. Dust protection and safety were key to implementing a successful project. The mezzanine was constructed of structural steel and metal deck with a concrete topping. The purpose of the expansion was to provide more space for product distribution.

Scugog Municipal Building

Township of Scugog Municipal Building

Project
Scugog Municipal Office

Client
Township of Scugog

Architect
Barry Bryan & Associates (1991) Ltd.

Project Completion
February 2003

Description
J. J. McGuire was involved with the development team for the New Scugog Municipal Building from the earliest phases until its completion. The new Municipal Building consisted of approximately 16,000sf of Municipal office space, incorporating a new Council Chamber and offices for all Municipal departments and Councillors. This building was constructed on the same site as the former town hall, resulting in construction having to be performed without disrupting the ongoing daily operations of surrounding businesses, council, and municipal employees.

J. J. McGuire also constructed the new commercial addition to this Municipal building.

Pearson International Airport

jj mcguire airport

Pearson International Airport

Client
Greater Toronto Airport Authority

Architect
PCL / Aecon

Consultant
Halcrow Yolles

Project Completion
September 2005

 

Description
The new Terminal 1 Expansion at Pearson Airport requires fixed pedestrian bridges to connect the new terminal with the aircraft passenger boarding bridges. The contract was tied to completion of the latest terminal work over a three year period and has required ongoing coordination with several other trade contractors to maintain strict schedules.

The bridges are situated in areas that were previously airport buildings or taxi aprons. As is the case when working in this type of environment, many unknown situations are encountered leading to contract change orders. JJM successfully negotiated and executed over $1 million in extra work while maintaining the vigorous schedule.

East York Fire Station

East York Firestation

East York Fire Station

Client
City of Toronto

Architect
Thomas Brown Architects Inc.

Project Completion 
December 1994

Description

Built in 1994, this was the first fire station that J.J. McGuire constructed. It was once the main fire station in the city and as the population continued to grow larger, more advanced stations were built. With a great project team that included Thomas Brown Architects and the owner - City of Toronto, the project was completed on time and on budget.

The building included concrete cast-in-place foundation walls with a (3) truck apparatus bay. This 7,100 sf building was built with architectural block, metal siding and aluminum windows. On the east side of the building, a circular concrete cast-in-place stair was created and leads into meeting rooms for the firefighters and inspectors. The apparatus bays include concrete block walls and exposed open web steel joists covered in fireproofing.

Clearview & Simcoe Joint Emergency Services Facility

Clearview EMS Facility

Clearview & Simcoe Joint Emergency Services Facility

Client
The Corporation of the Township of Clearview

Architect
Francesco Alaimo Architect Inc.

Consultant
Able Engineering

Project Completion 
November 2011

 

Description
This 17,000 square foot project consisted of (3) bay fire apparatus, (4) bay ambulance and OPP Offices with support amenities.

This building is filled with unique architectural features and colours which make it a focal point anytime you travel through the Town of Stayner. The structural components of the building were also unique as it was not a typical block and conventional steel building. It was neatly designed as a pre-engineered system with the exterior comprised of metal cladding, architectural block and aluminum windows.

The interior of the building consists of steel studs, drywall, paint, carpet, VCT flooring, ceramics, mechanical and electrical components. The bays also include a plymovent system which is used for the correct ventilation and prevention of carbon monoxide build-up in confined spaces, such as an apparatus bay.

Donevan Recreation Complex

Donevan Rec Complex

Donevan Recreation Complex

Client
City of Oshawa

Architect
Barry Bryan Associates (1991) Limited

Project Completion
December 2005

 

Description

J. J. McGuire General Contractors was awarded the contract for Phase II of the expansion and modernization of the Donevan Recreation Complex located in Oshawa. This phase included extensive renovations to the pool, the Oshawa Skateboard Park, a 6,000 square foot addition and a complete interior modernization which encompassed a new front entrance, program rooms, barrier-free pool change rooms and a family change room.

Oshawa City Hall

oshawa city hall

Oshawa City Hall

Client
City of Oshawa

Architect
Barry Bryan Associates (1991) Limited

Project Completion
October 2009

 

Description

J.J. McGuire completed package H (excavation, foundations, structural steel, coreslabs & landscaping) of the Oshawa City Hall Revitalization LEED Accredited Project.

This building was an extraordinary challenge with the use of unique trigonometric features instead of an original square building. This required a considerable amount of co-ordination with the architect, engineer and our subcontractors to ensure the layout achieved the vision of the design team.

This project was complete within an occupied space, requiring safe access in and out.